About me

My photo
Sabah, Malaysia
assalamualikum... nothing much to say... blog ne just for my personal anything yg nunu share kat cni just my life... if my blog disturb ur self, so please go away.. i dont need ur in my life!!!

Sunday, August 28, 2011

:: BiLa ia hilang tetiba ::


assalamaulaikum...... salam ramadhan...insyaallah sok last da kita nak pose :)

Yeaahh!! raYa da dtg....k la mlm2 mcm nie mmg keje areku on9 je memanjang isi masa kosong..tetiba areku terbaca dan tgk ulangan berita ntv7 kat utube title dier " Contribution for RARA ZIKRY " dan tetiba ak sebak... mmg sedey sangat2 she nice girl...chantik...chomel n masih muda lg .. tapi nie sume kuasa ALLAH S.W.T kita x bole halang....bila dia nak tarik semula itu merupakan salah satu ujian dr DIA utk kita yg DIA sayang......



sapa sangka gadis lincah ... manis org nya Zarith Nadhira Binti Mohamad Zikri (Rara Zikry) telah jatuh ngan tiba-tiba dan koma akibat mengalamai kcederaan otak yg serius.... dia di masukan ke ICU Medical Center Shah Alam...alhamdullilah rara telah sedar...tapi x dapat bkomunikasi kesan dr kecederaan yg dia alami... perbelanjaan utk kos perubataan rara telah menjangkau RM 80,000.00 dan ini tidak termasuk dengan trement2 yg dia perlu jalani ....sungguh besar dugaan nya.....

bagi yang ingin membantu ...boleh la menghulurkan bantuan ikhlas kepada

Maybank Account Details Account Holder Name: Zarina Binti Amir Account Number: 112183147486 SWIFT CODE MBBEMYKL Please contact Zarina Amir (Nadhira’s mother) @ 012-3603509 or email zarinazikry@gmail.com for further infos. Much love, Mediha Omar (Nadhira's cousin)

p/s : dengan ini mari la kita sama mendoakan agar RARA cepat sembuh...dan tabah menghadapi sume ini... n ini juga merupakn iktibar pd diri saya... yg hanya d'ujian dengan ujian kecil sahaja

Saturday, August 20, 2011

:: GaMe TelePone ::

HehEHeh baru2 ne areku suka wat game berkait rapat ngan teLepone ala saja2 boring kn so kali ne areku nk tanya pasal ......

siLa refer kat Blah KanaN ne yg BawaH pic LeLaki tgh PeaCe2 tu [ah!!...ah!! jgn tengok lelama nnt dia jatuh cinta kat kamo!!! ] ----> Korang BoLe VoTe mn korg SuKa... x kisah ar..jujur x jujur [just want 2 PlaY] tp kalau jujur lg besh ... le wat article korg nyer voTe tu

HehEHheHE

:D cau CiN Cau susu


:: MaLam~MaLam LAILATULQADAR ::

assalamualikum.....

alhamdullilah sampai gak kita ramadhan ke 20...syukur..syukur ya ALLAH...
so maksud nyer ade 10 ari lagi nak raya ....yeh!! yeh!!! hari raya... x sabar nk kumpul ramai2 lagi tahun lepas areku menumpang negeri orang nak beraya ...sedey sesangat... kali ne areku beraya ngan org-org tersayang .... muahxxx!!!!!

so kalau da 20 ramadhan bermakna bermula la malam-malam lailatulqadar iaitu 10 mlm terakhir ramadhan........ yg sume org mukmin nantikan, bila time2 pose ne ...

:::KopIe -PasTe- EdiT :::

10 akhir Ramadhan adalah merupakan di antara malam-malam yang penuh dengan keberkatan dan kelebihan yang tertentu. Malam-malam ini adalah merupakan malam yang ditunggu-tunggu oleh seluruh orang mukmin. Bulan Ramadhan, Al Quran dan malam Lailatulqadar mempunyai hubungan yang rapat antara satu sama lain sebagaimana yang diterangkan di dalam kitab Allah dan hadis Rasulullah s.a.w. di antaranya firman Allah s.w.t.

::Kelebihan Menghayati Malam Lailatulqadar::

Kerana mulianya Lailatulqadar, Rasulullah s.a.w. menganjurkan supaya umatnya bersedia menyambut dan menghayati malam yang berkat itu dengan pelbagai jenis amalan dan ibadah yang diterangkan di antaranya hadis yang diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a.

Maksudnya: "Barangsiapa menghayati malam Lailatulqadar dengan mengerjakan sembahyang dan berbagai jenis ibadat yang lain sedang ia beriman dan mengharapkan rahmat Allah taala nescaya ia diampunkan dosanya yang terdahulu.

Rasulullah s.a.w. sendiri menjadi contoh yang baik yang menghayati malam lailatulqadar terutama 10 malam yang akhir daripada bulan Ramadhan dengan beriktikaf di Masjid mengerjakan pelbagai amal ibadah untuk menyambut malam Lailatulqadar yang mulia.

Ini diterangkan di dalam satu hadis diriwayatkan daripada Aishah r.a. Katanya:

Maksudnya: "Biasanya Rasulullah s.a.w. berusaha dengan bersungguh-sungguh memperbanyakan amal ibadah pada 10 malam yang akhir daripada bulan Ramadhan berbanding dengan masa yang lain."

Dalam hadis yang lain Aishah juga meriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda bersedialah dengan bersungguh-sungguh untuk menemui malam Lailatulqadar pada malam-malam yang ganjil dalam 10 malam yang akhir daripada bulan Ramadhan.

Malam-malam yang ganjil yang tersebut ialah malam 21, 23, 25, 27 & 29 dari bulan Ramadhan. Dalam pada itu terdapat juga beberapa hadis yang menyatakan bahawa malam Lailatulqadar itu pernah ditemui dalam zaman Rasulullah s.a.w. pada malam 21 Ramadhan. Pernah juga ditemui pada malam 23 Ramadhan. Terdapat juga hadis yang mengatakan bahawa baginda Rasulullah s.a.w. menjawab pertanyaan seorang sahabat yang bertanya mengenai masa Lailatulqadar supaya ianya bersedia dan menghayatinya. Baginda menjelaskan malam Lailatulqadar itu adalah malam 27 Ramadhan. Dari keterangan-keterangan di atas dapatlah kita membuat kesimpulan bahawa malam Lailatulqadar itu berpindah dari satu tahun ke satu tahun yang lain di dalam lingkungan 10 malam yang akhir dari bulan Ramadhan. Yang pastinya bahawa masa berlakunya malam Lailatulqadar itu tetap dirahsiakan oleh Allah s.w.t. supaya setiap umat Islam menghayati 10 malam yang akhir daripada Ramadhan dengan amal ibadat. Kerana dengan cara itulah sahaja mudah-mudahan akan dapat menemuinya dan dapat pula rahmat yang diharapkan yang akan menjadikan seseorang itu hidup bahagia di dunia mahupun di akhirat.

dan malam-malam lailatulqadar ne pown ada doa khusus nyer taw yang mana ia diterangkan di dalam hadis Aishah r.a iaitu.....

Maksudnya: "Saya pernah bertanya kepada Rasulullah s.a.w. bagimana kiranya saya mengetahui malam Lailatulqadar dengan tepat. Apa yang saya akan doakan pada saat itu. Baginda menjawab berdoalah dengan doa yang berikut"

Maksudnya: "Ya Allah ya Tuhanku sesungguhnya engkau sentiasa memaafkan salah silaf hamba lagi suka memaafkan oleh itu maafkanlah salah silafku. Terdapat juga beberapa doa yang disar ankan oleh para alim ulamak kita melakukannya seperti membaca doa

::Tanda Malam Lailatulqadar::

Para alim ulamak r.h. menyebutkan beberapa tanda atau alamat berhubung dengan malam Lailatulqadar:

- Ada yang berkata orang yang menemui malam Lailatulqadar ia melihat nur yang terang benderang di segenap tempat hingga di segala cerok yang gelap gelita.
- Ada pula yang berkata ia mendengar ucapan salam dan kata-kata yang lain dari Malaikat.
- Ada juga yang berkata ia melihat segala benda termasuk pohon-pohon kayu rebah sujud.
- Ada pula yang berkata doa permohonannya makbul.

Imam Tabari r.h. memilih kaul yang menegaskan bahawa semuanya itu tidak lazim dan tidak semestinya ia dapat melihatnya kerana tidak disyaratkan melihat sesuatu atau mendengarnya untuk menemui malam Lailatulqadar.



p/s :: semoga amalan kita diberkati oleh ALLAH s.w.t.... amin

Wednesday, August 17, 2011

:: LawaK yg saYa KoPie ::

assalamualikum.... slmt bpose ke 17 :D

ari ne mood saya agak x stabil bule kata "Mood Berubah-ubah" plus2 lg den ne demam yg suam2 , badan sengal-sengal.... lagi d sebatikan ngan perangai yg HamPeH "org2 umah" kira nya areku HoWt la huhhu.... so untuk x tmbh panas lagi .... areku mcari ar cara nk sejuk kn ati areku ne..... dan areku terjumpa dr GenGBlogger pasal::

Harga rokok : RM10 (sekotak) x sehari
Jumlah tahunan : RM 3650
Tempoh Merokok : RM 3650 x 5 tahun = RM 18250

Maka...Orang-orang yang merokok WAJIB MENUNAIKAN HAJI kerana lebihan harta mereka yang selama ini disia-siakan dan dibakar..

dan satu g kata .... "kekanda Puteh TheGiel"

blanje awek : 100(sminggu,MINIMUM)
jumlah tahunan : RM5200
tempoh tarikh luput awek RM 5200 x 5 tahun = RM26000

maka tinggalkan lah awek anda...dalam masa 5 tahun anda boleh menunaikan haji DUA KALI......

so ..agak2 korang mn satu yg korang setuju HahHhHAa ...anyway selamat berbuka pose

Sunday, August 14, 2011

:: FOrmat My meMory ::

assalamualikum...... ari ne da 14ari PosE da.... alhamdullilah :)

waaaa entry kali ne --> :: FOrmat My meMory :: aLa..aLa format KoMputer ..LaPPy... HehehHeh

nunu rasa nak tak nak jer wat entry yg berkaitan ngan oraNg BerNaMa "AR" xder feel lgsg tapi oLe KeraNa NaMa areku FeMes di KalanGan2 org2 dia ... ngan HaTi yg xder feel ne la areku try wat gaK.... coZ namau BLoG tersayaNg areku ne ada kaitan pown soo better x yah masukkn nama dia kn just pggl c "TuT" [ waaah i like that name for him ahahha]

uTk pengetahuan suMe stat jer c "TuT ckp --> KiTa waT HaLuan MasinG2 on 27th Oct 2010 maLam tu gaK areku DELETE SUME PASAL c "TuT !! dgn LaFaz


areku wat sume tu.... n that day i hv my beshfren [now my CINTA] d Sisi saYa n air mata areku yg kuar mlm tu gak adalah air mata HAPPY ...yes i'm happy !! mmg x terucap dan ALLAH s.w.t da plan kn ...niat areku nk balik kg ari2 sume ada HIKMAH ... thanks ALLAH ... memang kalau sblum ne areku seperti "BODOH" ikut pa jak c "TuT itu cakap kn...smpi areku pown x taw napa kalau kat sana areku x le LEpasKan diri sedaNgkan mmg hati areku da TAWAR since c "TUT" KisseD That GirL [ sori x sensor tp klu da curang tu mgaku jer la kn ne tak lempang n salahkn org len dgn ksilapan diri sdn ] huhu tp sume ne mgKn seBaB areku nk di beri pengalaman yg MENARIK pasal LuVing ne olE ALLAH s.w.t. areku mmg bersyukur ... dan skunk areku mmg happy sangat... so PuLsToP........ about c "TUT"

p/s--> utk org next lps areku ... i wish moga2 korg bahagia n happy slalu .. n d pjgkn jodoh ..amin... so jgn wisau yer ... AREKU x nk ngan ORANG yg areku kenal mcm mn cara nyer b4 kawen...sbb da kawen nnt lagi SEKSA BADAN n HATI AREKU ..hHeHeHE .. n i also "MENYESAL menjadi orang BODOH selama 4 tahun for C "TUT" .....

aNd I LUV my CINTA ...



Thursday, August 11, 2011

:: c LoVers KasUt::



assalamualikum................. kali ne nak cete pasal al-kisah areku sorg ShOe LoVers a.K.a PeNGILA KASUT :)


arrgHH!! nak GiLer jer tgk kasut2 kat fb ...lagi2 kat raya ne KonFoM Berlambak , wat mata areku jadi RABAK jer ...

@_@ lagi2 BiLa ter"singgaH kat BeautiFuL Shoe,BeautifuL Places

nak!!! Nak!! sume nyer .... tapi ne BuKan PasaL sume its about MoNEy!! MoNeY!!! [kuar da lagu price tag] ahahaha.. mmg areku PEGILA KASUT!! kalau nk kira kasut areku .. da berbnyk kot hehehhe termasuk ar nunu tinggal kn tanah semnjung sana... nunu jenis yg x kira harga dier murah ..aslkn jgn mahal.... klu murah x fikir pjg ... fikir sekali jer ...kasut tu comel ++ SeLesa.. taHan konfom angkat terus g kaunter hehehhehe .... harga paling MaHal nunu beli pown RM 80.00 kot masa tuk dinner last stdy kat MCS COLLeGe thun lepas 2010 ... beLi kat Vincci jer tu pown tpksa "tapuK-tapuk" dr mamat sewel yer la sume x bg areku beli ...time tu pki duit aku gak... naseb ar time tu ade adik areku zai :D ttipu gak c mamat tu.... :D tp paling bnyk kasut flat, seBab kalau areku g KL je @ pasar seni atau Kl sentral konFom tgn atau beg areku ade kasut bwu ehheh ala murah2 jer dlm 10 inggit - 20 inggit ..sebab chuMel tu yg areku angkut tu.... NoW areku le share HoBBy areku wif my luVLy one ...coz dia pown minat kasut hehehHe .. actvt kami slalu adalah cuci mata kat bundle kasut HehHe mcm2 kasut le jumpa ...wlpn sume tu 2nd hand ...tp sume nyer ok lg ...bole pakai HeHeHHE ... dan nunu da ade 3 pasang kasut skunk hasil dr cuci mata ahahha ... naseb jer la ..saiz kaki comel areku ne susa nk cari ..... kalau tak konfom...mana areku LIKE tu ...da ade kat uma HehHehEh ...

copy& paste from Beautiful shoe, beautiful places ::If you wear beautiful shoes, they'll take you to beautiful places ::

Wednesday, August 10, 2011

:: it's all about him!! ::

AssaLamaulikum.... tok!! tok!!

yeaahh!! dgn CONFIDENT!! nyer saya wat entry about my :: CINTA ::

Blogger Graphics
Ole seBab bape ari ne asik kuar issue TRUST / CONFIDENT ... so mari kita SetLe kn cara BaeK!! macam caya ckp sy bukan x TRUST but i'm not confident wif my self ...coz i know caya x perfect bnyk jer benda yg PeLik pasal areku..... :(
http://www.emocutez.com lagi-lagi dgn ganguan "MAKHLUK PPUAN Tu" x abis2 lol ... kalau la caya ne KILLER mmg da lama tanah tu terima dier .. tapi caya x jahat sngt mcm tu ..sometime caya biarkn jer...yela JODOH sume kita x taw..tp kita kena USAHA kn!!! :D n mmg caya terharu coz he make me d'real one "thanks cinta " caya appreciate sngt!! Luftyew more hehhhee .... caya da kenal dia... slama 9 TaHun o0o0o0 dr skula smpi la skunk.. He my Beshfren ..my x-boyfren for 4 years .. n he my cinta now!!! yahoo!!

k la nnt continue lg ..tetiba lost of idea :D [time2 pose ne x le bnyk pikir kang lapaq ]

:: PoTong atau Tak??? ::

assalamualikum....slmt bpose ...sedar x sedar da 10 ari kita pose kn.... x lm lg nk raya da :D

kalau da raya ..sume nk meriahkn!! termasukla nk meriahkn diri...sume nk baru dr baju ..kasut.. hp... beg dan rambut.... heheheh bape ari ne tpikir nk wat hairstyle lak...wlpn caye pki tudung tp nk juga wat hairstyle ...tudung tu x m'halang kn :D biar bergaya kat uma jgn mgedikxx kat luar ..., heheheh

tgh penin n tetarik n 3 style ne ... tp x konfom g nk wat cm mn..klu nk g salon pown kena g mlm ...hehehe x ramai org ..... so rasa2 mn yg sesuai yekk..hurmmmm ....



:: yg ne kalau mood x nak potong :: hehehhe kalau pjg td mmg nk wat messy jer tp rmbt x pjg lg la ....


:: yg ne kalau mood putung!! putung!!! ::


heheh :D caya da pena wat yg 2nd pic ne [kanan nyer pic] thn lepas ... tp x jadi sngt :(


p/s : onLy @ home heheeh

Sunday, August 7, 2011

::al- KisaH BuKan seoraNg CheF::

assalamualikum....

da ari ke-7 kita pose bermakna ade 3 minggu lagi nak raya ...tp sedey tahun lepas raya sebagai peKeja ade la juga duit pocket tuk shopink ...kali ne raya sebagai penganggur jer sedey ..sedey!!! lagi2 dapat result interview yg "DuKaCiTA" huhuhu lagi la btambah sedey.... so sy nekad nak jual2 kueh time pose ...

pose pertama da mjual kat gerai kat tapak sendiri sbb klu kat bazar x memohon lgi so x sempat ..mn nk g kesihatan ..nk jg adam kat uma.... :( alhamdullilah pose pertama bole la untung dlm 20 inggit sbb jual kueh x bnyk ade 3 jenis jer.... n then pose ke 4 sy ::cuti:: mjual coz pagi2 sblm sahur kaki da cramps n effect dier until now ..tp ku gagah kn jua ...pksa sok nyer bjual....bila smlm pose ke6 ..ujan lebat turun!! lgi x mjual .... pas2 nenek pown da x bg mjual coz dia penat da...sian nenek areku tolog watr kueh sikit.... so areku decide x mjual la... kang ak wat sdn sume x jadi da la pagi jg adam ...tghari kang tkejer2 nk g gerai...da la xder sama nk tolong angkt kn....ptg lak bbuka kat gerai....pas2 smpi uma dlm kul 8 mlm da..... lagi2 nak prepare tuk jual sok nyer ..... lgipown nenek sian kat areku penat sngt dia kata nnt areku jadi sakit da la badan areku da makin keding!!! :((

so nk d jadikn cete areku xcited sngt nak masak ::apam polko dot:: amik resipi kat ::FROM BAKERY 2 EMBROIDERY:: sowi yer kak tak minta izin lu amik resipi hehhe wat..wat... hasil nyer mcm gmbr kat bwh ne ...mmg barang2 sume pipe filling sume x der tpksa pki manual....tp rasa HoRaYYY!! nyum2 sedap wlpn x chantek sngt hehhehe ...sbb letak coklat masak...raya nnt nat wat la :D


huhuhu kurg bekas kena wat slow




tarah!!!! ne la hasil nyer smpi tgn sume kena air panas.... adam la kacau... alhamdulliah ptg tu dpt gak untung sikit :DD

Thursday, August 4, 2011

:: BuKan RezeKi saYa::



akhirnya result yg d'tunggu2 pown da muncul..... tapi :( sedey sikit sbb x dpt, xper la inysaALLAH nnt ade la rezeki tu d mana-mana kn :D harus semangat !!!!! tapi govmnt susa la nk dapat kcuali ade org dalam huhuhu ...x suka la lalu2 org tgh ne ... uke!! uke nxt time kena try lg ne !!!!


next plan -- mcari kereja!! ++ merantau tmpt org YeaHH!!!

cayank tak??